In het zuidoosten in de hak van Italië ligt Apulië oftewel zoals de Italianen zeggen de PUGLIA.

De regio is een van de meest authentieke regio’s van Italië en heeft onder invloed gestaan van zeer veel verschillende culturen. Dat verklaart de vele culturele overblijfselen, gevarieerde architectuur en interessante bouwwerken in dit gebied.

Overal in het gebied liggen prachtige groene olijfgaarden met tot wel 300 jaar oude bomen. Apulië neemt ca. 50% van de totale Italiaanse olijfolieproductie voor zijn rekening. Dankzij de ligging van Apulië hebt u altijd zwemmogelijkheden binnen handbereik en kunt u snorkelen in het heldere water tussen de rotsen of genieten van prachtige zandstranden bij Torre Canne, bij de golf van Taranto en o.a. Gargano.

Als het gaat om mooie en interessante bezienswaardigheden heeft de Puglia veel te bieden.

Mooie barokke steden en kleine pittoreske dorpjes met vele leuke winkelstraten, pleinen en steegjes met barretjes en gezellige authentieke restaurantjes waar men de heerlijkste regionale specialiteiten en wijnen serveert tegen zeer on-Nederlandse prijzen.

Tips:

Lecce:
De architectuur van de stad wordt vooral gekenmerkt door de barok. U moet zeker een bezoek brengen aan de domkerk en de kerk Santa Croce. De stad heeft verder een amfitheater, een Romeins theater en een kasteel.

Ostuni:
wordt ook wel de Witte Stad genoemd en ligt op 3 heuvels. Er staan verschillende interessante monumenten, zoals de kerk San Francesco, de kathedraal en Chiesa delle Monacelle. Verder heeft de stad ook een archeologisch museum.

Alberobello:
De stad wordt gekenmerkt door de honderden trulli, die qua architectuur uniek zijn. Er is iedere donderdag markt in de stad.

Castel del Monte:
Dit gotische, achtkantige kasteel met acht torens heeft met zijn mystiek en met mythen omsponnen geschiedenis door de tijden heen vele schrijvers en kustenaars geïnspireerd.

Grotte di Castellana;
Geweldig mooie druipsteengrotten, meer dan 2 km lang en ontstaan door prehistorische onderaardse rivieren die de prachtige formaties van stalagmieten en stalactieten hebben achtergelaten.

Locorotondo:
uniek op een heuvel gelegen met een mooie historische binnenstad met winkeltjes, monumenten en restaurantjes.
Ook Matera met haar grotwoningen, Monopoli met de haven en de zee, het barokke Martina Franca, Grottaglie met haar keramiek enz. enz.

Een waterparadijs en een openbaar zwembad met zeer aantrekkelijke toegangsprijzen vindt u op resp. 20 en 8 minuten rijden van onze trullo.

Gastronomie in Apulië:
De keuken in Apulië is geïnspireerd op de lange kuststrook in de regio. Op de menukaart staan vooral vis, schaaldieren en zee-egels. Ook oesters zijn hier een delicatesse. Paling komt ook vaak op tafel en palingsoep is favoriet. Apulië is bovendien bekend vanwege het lekkere brood en haar eigen pastasoorten. De worstspecialiteiten Capocollo di Martina Franca maar ook de kaas: Caciocavallo Podolico del Gargano die naar kruiden en vanille ruikt zijn beroemd. Drink tijdens het eten zeker een glaasje Salentino of Manduria wijn.

Het klimaat in Apulië
De regio heeft het hele jaar door een prettig en mild klimaat met veel zonuren, vrijwel geen neerslag en ’s zomers overdag temperaturen van zo’n 25-30 graden